Split klíma karbantartás

Fontos változás: a 2017-es szezonban kizárólag saját meglévő ügyfeleink számára végzünk klímakarbantartást és szervizelést!

Klímák karbantartása, tisztítása 8000Ft-tól Budapesten és környékén!

• E-mail: klima@budaklima.hu
(Az ár tartalmazza a kiszállási költséget is!)

 

Áraink Budapest és környékén:   
1db splitklíma karbantartás
bruttó 8.000Ft
2db splitklíma karbantartás
bruttó 12.000Ft
3db splitklíma karbantartás
bruttó 16.000Ft
Duallgép karbantartás
bruttó 12.000Ft
Több klímaberendezés esetén egyedi ajánlatot készítünk!
  
Klíma gázfeltöltés, kiszállással bruttó 20.000Ft
Klíma hiba diagnosztika, kiszállással
 bruttó  8.000Ft
Kültéri egység leszerelés (panel program)
 bruttó 10.000 Ft

Amennyiben nem elégedett maximálisan a kollégáink által elvégzett klímakarbantartással, úgy abban az esetben nem kell kifizetnie a munkánkat!

A szerelő kollégáink kizárólag a valóban elvégzett munkát, és betöltött hűtőközeget számlázzák ki Önöknek, az árlista szerint, mivel szeretnénk ha a következő szezonban is a mi cégünket tisztelnék meg bizalmukkal.

 Az árak egy helyszínen történő karbantartásra vonatkoznak és tartalmazzák a kiszállási költséget is!

+1 akciónk:Az általunk karbantartott klímákhoz díjmentes a kiszállásunk, egy esetleges meghibásodás esetén!

Nyugodtan várhatja a kánikulát, mi felkészítjük a szezonra légkondicionálóját.

A gáznyomást csak akkor kell a klímaberendezésen mérni, ha a kifújt levegő hőmérséklete nem a megfelelő tartományban van!

Üzemszerűen működő klímánál nem szabad a rendszert megbontani, mivel ilyenkor hűtőközeg távozik a légkörbe, illetve a szerelvények megbontása is előidézhet tömítetlenséget!

A levegő hőmérsékletét minden karbantartás után ellenőrizzük, és csak a nem megfelelően működő klímára töltünk még hűtőközeget. Nem üzemszerű a klíma működése, ha évente rá kell tölteni, ez általában szerelési hiba, vagy hibás csatlakozót jelent. Ezekben az esetekben a rátöltés csak ideiglenesen oldja meg a problémát, a kötéseket is javítani kell a klíma megfelelő működéséhez

 Miért van szükség a split klíma karbantartására?

 A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta. 

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek. Lássunk néhány képet példaképpen:

              

 
 
 

klíma tisztitóklíma tisztitóAz elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a lakás levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:
  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása.
  • Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje.
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése.
  • A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása.
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés, a baktérium, penész, gombatelepek kialakulásának megelőzése.
A kültéri egység ellenőrzése:
  • Sűrített levegős tisztítás.
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Gáznyomás mérés.
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 3 bar nyomású tisztító szerrel

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventillátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

A split klíma karbantartás menetének ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés ellenőrzésére is. Az elektormos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

A split klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a split klíma szétszerelése által is.

A felsoroltak mind fontos körülmény, rendszeres ellenőrzésüknek hiánya a klímaberendezés idő előtti elhasználódásához, meghibásodásához vezet.

Összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk, hogy egy split klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartás folyamatát, szem előtt tartva a fennt leírtakat.

Kiegészítés:

Gyakran elhangzó érv Ügyfeleinktől, hogy felesleges még karbantartani, csak párszor kapcsolják be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan. Sajnos ez gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít. Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban.A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30 szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét.Gyakorlati tapasztalatunk, hogy még egy tiszta lakás esetében is a légkondicionáló tetejét, és a belső részét vastag házipor réteg fedi, amely a légkondicionáló beindításakor egy nedves filmet hoz létre a hőcserélőn.A karbantartás során mechanikusan, és vegyi úton is semlegesítjük ezt a lerakódást, ellenkező esetben akár egy új készülék is elgombásodhat a hűtési szezon végére.

 A kültérie gység hőcserélőjén a szálló por, illetve a nyárfa virágzásakor tömegesen előforduló szöszmösz rakódik le, sokszor filcréteget képezve a kültéri egységen.Karbantartás nélkül a kültéri egység egyre nagyobb áramfogyasztása, és rohamosan csökkenő élettartama valószinűsíthető,  ill akár a kompresszor leégése is.

A légkondicionálóban lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képesek megfogni, a hőcserélőre jutott mikro szemcsék pedig egy filmszerű réteget hoznak létre, amelyek melegágyai a gombáknak, baktériumoknak.

A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne akkor gondoljunk csak erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor!

 Mindegyik típusú klíma berendezés esetében a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése.Szerver helységek esetében, a folyamatos üzem következtében negyedévente indokolt a klíma tisztítása, ellenőrzése.
Nagyforgalmú utak, körútak mentén telepített berendezések sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mivel a szálló por a kültéri, és beltéri egységben egyaránt jelentős mennyiségben megtalálható.Itt akár szezon közepén is érdemes még egyszer klíma karbantartást elvégeztetni. 

 

 Klímák karbantartása, tisztítása 8000Ft-tól Budapesten és környékén!
Telefonszám: 06-20/404-0404 • E-mail: klima@budaklima.hu