Split klíma karbantartás


Klímák karbantartása, tisztítása 10.000Ft-tól Budapesten és környékén!

• E-mail: klima@budaklima.hu
(Az ár tartalmazza a kiszállási költséget is!)

 

 
Amennyiben nem elégedett maximálisan a kollégáink által elvégzett klímakarbantartással, úgy abban az esetben nem kell kifizetnie a munkánkat!

1 db split klíma karbantartás

br. 10.000 Ft 

2 db split klíma karbantartás

br. 16.000 Ft

3 db split klíma karbantartás

br. 18.000 Ft

Duál gép karbantartás

br. 12.000 Ft

 

 

FELMÉRÉS, SZERELÉS INFORMÁCIÓ ÉS MEGRENDELÉS:
0620/404-0404   E-mail: info@budaklima.hu 

Karbantartás:0620/404 0404   E-mail: info@budaklima.hu

  


A szerelő kollégáink kizárólag a valóban elvégzett munkát, és betöltött hűtőközeget számlázzák ki Önöknek, az árlista szerint, mivel szeretnénk ha a következő szezonban is a mi cégünket tisztelnék meg bizalmukkal.

 Az árak egy helyszínen történő karbantartásra vonatkoznak és tartalmazzák a kiszállási költséget is!

+1 akciónk:Az általunk karbantartott klímákhoz díjmentes a kiszállásunk, egy esetleges meghibásodás esetén!

Nyugodtan várhatja a kánikulát, mi felkészítjük a szezonra légkondicionálóját.

A gáznyomást csak akkor kell a klímaberendezésen mérni, ha a kifújt levegő hőmérséklete nem a megfelelő tartományban van!

Üzemszerűen működő klímánál nem szabad a rendszert megbontani, mivel ilyenkor hűtőközeg távozik a légkörbe, illetve a szerelvények megbontása is előidézhet tömítetlenséget!

A levegő hőmérsékletét minden karbantartás után ellenőrizzük, és csak a nem megfelelően működő klímára töltünk még hűtőközeget. Nem üzemszerű a klíma működése, ha évente rá kell tölteni, ez általában szerelési hiba, vagy hibás csatlakozót jelent. Ezekben az esetekben a rátöltés csak ideiglenesen oldja meg a problémát, a kötéseket is javítani kell a klíma megfelelő működéséhez

 Miért van szükség a split klíma karbantartására?

 A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta. 

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek. Lássunk néhány képet példaképpen:

              

 
 
 

klíma tisztitóklíma tisztitóAz elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a lakás levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:
  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása.
  • Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje.
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése.
  • A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása.
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés, a baktérium, penész, gombatelepek kialakulásának megelőzése.
A kültéri egység ellenőrzése:
  • Sűrített levegős tisztítás.
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Gáznyomás mérés.
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 3 bar nyomású tisztító szerrel

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventillátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

A split klíma karbantartás menetének ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés ellenőrzésére is. Az elektormos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

A split klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a split klíma szétszerelése által is.

A felsoroltak mind fontos körülmény, rendszeres ellenőrzésüknek hiánya a klímaberendezés idő előtti elhasználódásához, meghibásodásához vezet.

Összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk, hogy egy split klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartás folyamatát, szem előtt tartva a fennt leírtakat.

Kiegészítés:

Gyakran elhangzó érv Ügyfeleinktől, hogy felesleges még karbantartani, csak párszor kapcsolják be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan. Sajnos ez gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít. Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban.A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30 szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét.Gyakorlati tapasztalatunk, hogy még egy tiszta lakás esetében is a légkondicionáló tetejét, és a belső részét vastag házipor réteg fedi, amely a légkondicionáló beindításakor egy nedves filmet hoz létre a hőcserélőn.A karbantartás során mechanikusan, és vegyi úton is semlegesítjük ezt a lerakódást, ellenkező esetben akár egy új készülék is elgombásodhat a hűtési szezon végére.

 A kültérie gység hőcserélőjén a szálló por, illetve a nyárfa virágzásakor tömegesen előforduló szöszmösz rakódik le, sokszor filcréteget képezve a kültéri egységen.Karbantartás nélkül a kültéri egység egyre nagyobb áramfogyasztása, és rohamosan csökkenő élettartama valószinűsíthető,  ill akár a kompresszor leégése is.

A légkondicionálóban lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képesek megfogni, a hőcserélőre jutott mikro szemcsék pedig egy filmszerű réteget hoznak létre, amelyek melegágyai a gombáknak, baktériumoknak.

A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne akkor gondoljunk csak erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor!

 Mindegyik típusú klíma berendezés esetében a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése.Szerver helységek esetében, a folyamatos üzem következtében negyedévente indokolt a klíma tisztítása, ellenőrzése.
Nagyforgalmú utak, körútak mentén telepített berendezések sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mivel a szálló por a kültéri, és beltéri egységben egyaránt jelentős mennyiségben megtalálható.Itt akár szezon közepén is érdemes még egyszer klíma karbantartást elvégeztetni. 

 

 Klímák karbantartása, tisztítása 8000Ft-tól Budapesten és környékén!
Telefonszám: 06-20/404-0404 • E-mail: klima@budaklima.hu